People2travel uw partner op reis

Home

                                              Tenerife, het eiland van de eeuwige lente

Tenerife heeft vele verrassingen in petto , zoals in december tot februari Sneeuw op de vulkaan El Teide op ruim 3700 meter hoogte. De vulkaan is nog niet uitgedoofd. Na zijn laatste uitbarsting in 1907  stoot hij per dag nog tonnen zwavelgas en hitte uit.Natuurlijk wordt de vulkaan nauwkeurig in de gaten gehouden en zolang de temperatuur van de gassen varieert tussen de 50 en 90 graden, is er niets aan de hand. Het eiland kent vele gezichten, het drogere zuiden met een “micro” klimaat waar hooguit 10 keer per jaar een regenbui voorkomt en het relatief vochtigere en koelere noorden met een heel andere vegetatie. Een tocht door het Teno-massief,  het Anaga-gebergte en het Nationaal Park is adembenemend en laat zeer afwisselende beelden zien.

Tenerife is met 2034 km2  het grootste van de zeven Canarische eilanden. Het ligt ongeveer 3200 km ten zuiden van Brussel. Politiek gezien behoren deze eilanden sinds 1490 bij Spanje en daarmee nu ook bij de EU (ondanks de afwijkende douaneformaliteiten). Santa Cruz is tegenwoordig de hoofdstad. voorheen was dat het op ruim 30 km afstand gelegen Puerto  de la Cruz.

Santa Cruz - Plaza de Espana Het aantal inwoners bedraagt circa 900.000 met daarnaast een groot aantal inwoners uit overige Europese landen.  Het toerisme heeft momenteel het grootste aandeel in de economie (ongeveer 3 miljoen buitenlandse toeristen per jaar), naast landbouw en visserij.  Bijna alle Tenerife├▒os zijn katholiek, andere religieuze stromingen zijn nagenoeg niet zichtbaar aanwezig.

Tenerife is ongeveer 10 miljoen jaar geleden boven de zeespiegel uitgekomen als gevolg van erupties in de oceaanbodem. Vanaf tweeduizend jaar voor Christus kwamen de eerste bewoners naar het eiland.Het waren Guanchen, waarschijnlijk afkomstig van een Berberstam uit Noord-Afrika. Aan het begin van de 14e eeuw kwamen de eerste Europeanen naar de Canarische eilanden om deze te veroveren.Uiteindelijk is dit de Spanjaarden gelukt. De strijd om de eilanden kent gruwelijke details, van afslachting en slavernij, maar ook de komst van levensbedreigende ziektes die de Spanjaarden van het vasteland meebrachten (zoals de pokken en de pest). Gelijkertijd werden veel Guanchen vervoerd naar de slavenmarkten in Spanje.

Columbus verbleef meerdere keren op Gran Canaria en La Gomera. De zeelieden sterkten hier aan met vers voedsel en water om vervolgens de reis naar Amerika te hervatten. De eilanden groeiden uit tot belangrijke handelscentra voor voedsel en goederen, maar uiteindelijk ook mensen.

Opmerkelijk is de strijd om de macht tussen Gran Canaria en Tenerife. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd besloten om de eilandengroep te verdelen in twee provincies: de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife met El Hierro, La Gomera en La Palma en de oostelijke provincie Las Palmas de Gran-Canaria met Fuerteventura en Lanzarote. De wedijver tussen de twee provincies duurt tot op de dag van vandaag voort.  Reeds in 1960 kwamen de eerste chartervluchten naar Tenerife en bracht door het toerisme welvaart na een lange periode van grote armoede. Na de dood van Franco in 1975 ontwikkelde zich de democratie zoals wij die nu kennen.